Превенция на Амблиопията в район Сердика

2022-10-27, район Сердика

Нарисувах го за хората с големи сърца, които се грижат за нашите очички!

С думите на една прекрасна 5-годишна дама започна традиционният проект на Ротари клуб София Триадица за Превенция на очните заболявания. И тази година споделяме отдаденост и отговорност към визията на бъдещото заедно с професионалистите на очно отделение в Университетска болница „Лозенец“ и студентите от Специслност Оптометрия към Софийски университет Св. Климент Охридски.

Наши съмишленици и домакини поредното издание на Проект Превенция на Амблиопията* са девет детски градини на Столична община - Район Сердика.

  • Чрез диагностицирането на амблиопия даваме възможност на децата в най-ранна детска възраст за лечение, което не е възможно на по-късен етап от развитието. В случай на неадресирана амблиопия, мозъкът използва само образа от едното око и не се развива степеоскопско зрение. Това силно би ограничило реализирането на тези деца в определени професии.

Проект

Скрийнинг за амблиопия

Амблиопията е състояние на намалено зрение. Позната е под наименованията “мързеливо” или “лениво” око. По естество е неврологично заболяване, при което се наблюдава по-слабо развитие на едното око, наричано амблиоптично. В следствие на това мозъкът не възприема образа, уловен от него.

(Още...)