Превенция на амблиопия - район Лозенец

2022-04-30

Скъпи приятели,

Горди сме да споделим, че през месец април 2022 г. РК София Триадица проведе поредната си кампания „Превенция на амблиопия“ в район Лозенец на Столична община.

Чрез диагностицирането на амблиопия даваме възможност на децата в най-ранна детска възраст за лечение, което не е възможно на по-късен етап от развитието. В случай на неадресирана амблиопия, мозъкът използва само образа от едното око и не се развива степеоскопско зрение. Това силно би ограничило реализирането на тези деца в определени професии.

Проектът за профилактика на детското зрение през април се осъществи в 8 детски градини на територията на район Лозенец. С помощта на нашите приятели от Университетска болница „Лозенец“ над 1000 деца преминаха през профилактичните очни прегледи.

Проект

Скрийнинг за амблиопия

Амблиопията е състояние на намалено зрение. Позната е под наименованията “мързеливо” или “лениво” око. По естество е неврологично заболяване, при което се наблюдава по-слабо развитие на едното око, наричано амблиоптично. В следствие на това мозъкът не възприема образа, уловен от него.

(Още...)