Дарение на кислородни концентратори МБАЛ Св. Пантелеймон – Ямбол

2021-01-14, МБАЛ Св. Пантелеймон – Ямбол

Само седмица след първото дарение на кислородни концентратори в пернишката белодробна болница, Ротари клуб София Триадица надгради проекта си и този път съвместно с Ротари клуб Ямбол и Лайънс клуб София Капитал дариха още два апарата в МБАЛ “Св. Пантелеймон – Ямбол”.

Директорът на болницата в Ямбол д-р Димитър Рунков благодари на представителите на трите клуба и поясни, че дарението е направено в момент, в който болницата е имала спешна необходимост точно от такъв вид апарати.

Настоящата епидемиологична обстановка, както и функционалността на Кислородните концентратори предполагат планиране и на следващи етапи и надграждане на проекта иницииран от Ротари клуб София Триадица.

Електронно контролираният кислороден концентратор отделя кислорода от атмосферния въздух и снабдява пациента с високо концентриран кислород, чрез носна канюла или назална маска. Кислородният концентратор произвежда необходимия медицински кислород на място в дома или болничната стая и този кислород е готов за употреба от пациента. Не е необходимо към него да се закача бутилка с кислород, концентратора сам си го произвежда. Концентратора се използва от пациенти с различни белодробни заболявания, тоест не само от пациенти с усложнения след Ковид инфекция.