Скрийнинг за амблиопия

Амблиопията е състояние на намалено зрение. Позната е под наименованията “мързеливо” или “лениво” око. По естество е неврологично заболяване, при което се наблюдава по-слабо развитие на едното око, наричано амблиоптично. В следствие на това мозъкът не възприема образа, уловен от него.

Причини

Има много различни състояния, които могат да доведат до амблиопия. Най-често срещаните са:

  • Неравностойни очи - в този случай, за да избегне двойно зрение, мозъкът спира зрението на едното око. Пациентът започва да използва само по-силното око

  • Голяма разлика в рефративната сила на очите - когато едното око е късогледо, далекогледоили с по-голям астигматизъм - мозъкът спира едното око и то се превръща в амблибиотично

  • Замъгляващо зрението препятствие, роговични заболявания, наследствена глаукома. Проявява се още в първите месеци от живота на бебето и трябва да се адресира своевременно

Важно е да се изтъкне, че зрителният апарат на пациентът е напълно функциониращ. Това е неврологично заболяване.

Диагностициране

Диагностицирането на амблиопия е важно да се случи в ранна детска възраст, защото тогава лечението е най-ефективно. Детето обаче може да не е наясно, че двете очи работят по различен начин. Най-надежния подход е преглед при лекар офталмолог. Прегледът може да се прави и на бебета, но се постига по-добра точност ако малките пациенти могат да сътрудничат на лекаря.

Лечение

Тъй като е неврологично заболяване, лечението не е на зрителния апарат. Все пак по-слабото око трябва да бъде принудено да работи. Най-често това се постига със закриване на по-силното око за няколко часа през деня. Лечението продължава седмици и месеци.

Ако причинителят за амблиопията е препятствие - то трябва да се отстрани по хирургичен път.

Последици

В резултат на неадресирана амблиопия мозъкът използва само образът от едното око и не се развива стереоскопско зрение. Пациенитите не могат да преценяват растоянието до предметите. Те не могат да станат архитекти, хирурзи, професионални шофьори. Силно ограничава участието им в спортове.

Скрийнинг

Няма политика за провеждане на скрийнинг на децата в България. Отговорност на родителите е да заведат децата си на преглед при офталмолог. Родителите често не са наясно за това и децата се диагностицират твърде късно.

Какво правим ние

Ротари Клуб София Триадица има дългогодишен опит в скрийнинга на това заболяване. С парите от благотворителния бал по случай чартирането на клуба закупихме уред рефрактометър. С подкрепата на големи софийски болници, организираме прегледи там, където са децата - в детските градини. Така имаме възможност да обхванем повече деца за максимално кратки срокове.