Проект "Достъпен спорт за всички"

2023-05-26, Плувен басейн Спартак, София

Скъпи приятели в Ротари и съграждани, имаме удоволствието да ви споделим за нашия проект “Достъпен спорт за всички”, който стартира от началото на май 2023, но подготовката, разговорите и усилията, които положихме за осъществяването му започнаха още през есента на миналата година.

Проектът ни цели да даде пример, как частните спортни съоръжения могат да си партнират с училища с недобре оборудвана спортна база и по този начин на учениците да бъдат осигурени мотивация и добри условия за спорт. Като успешен старт на инициативата “Достъпен спорт за всички” РК София-Триадица финансира посещението на професионални тренировки по плуване на ученици от 139-то училище “Захарий Круша”. Тренировките се осъществяват в басейн “Спартак”, благодарение на нашите добри партньори и приятели от екипа, стопанисващ басейна и лично на г-н Петър Стойчев. Проектът не би бил възможен и без мотивираните директор и учители от 139-то училище “Захарий Круша”, които приеха идеята ни и съдействаха за нейното осъществяване. До момента над 30 ученици, желаещи да се запознаят с този основен и много важен спорт, вече са посетили тренировките, които се осъществяват 2 пъти седмично. Защо избрахме да финансираме подобна дейност? Защото плуването има множество директни и индиректни ползи за здравето и развитието на децата - помага за укрепване на мускулатурата на подрастващите, превъзмогването на изкривявания, намалява рисковете от заболявания на дихателните пътища, наднормено тегло, подобрява координацията и учи децата как да се справят при опасни ситуации в публично-достъпни водни обеми.

Усмивките на децата и желанието, с което всички участници в инициативата подкрепят дейностите е потвърждение за нас от РК София Триадица, че подобни съвместни проекти, в които свързваме желанията и амбициите на деца, учители, родители и треньори имат ползотворен и позитивен ефект върху нашето общество и бъдещето на децата ни.